The Artist | Prylparadiset – Film

Artisten

Det är sällan jag kan säga att jag faller för en film där dialogen är av mindre betydelse, men Filmen The Artist får verkligen bli undantaget som bekräftar regeln,

the artist

En verkligen fin film där mimik och uttryck guidat med diskreta inlägg i form av textskyltar gör att man inte behöver den ljudmässiga röstdialogen, känslorna infinner sig ändå.

Handling

The Artist utspelar sig i Hollywood med början år 1927. Stumfilmsstjärnan George Valentin är älskad av både publik och press. Han möter av en slump den vackra och talangfulla Peppy Miller, en ung dansös med framåtanda. De spelar in några filmer tillsammans men efter ett par år gör ljudfilmen sitt intåg och Georges succékantade karriär får ett abrupt slut.

Han försöker hålla sig kvar i rampljuset och vill inte ge upp att spela in stumfilm, men filmen floppar och i börskraschen 1929 förlorar han allt han har. Peppy Miller är istället på väg mot sitt stora genombrott som filmstjärna inom ljudfilmen. Kan de två återförenas eller är deras liv på väg i allt för olika riktningar?

Filmen går på Bio just nu och min rekommendation… Se den det är både den och Du värd

Filmen har blivit belönad med priser världen över. Bland annat fick den tio Oscarsnomineringar inför Oscarsgalan 2012 varav den vann fem, inklusive Bästa filmBästa regi och Bästa manliga huvudroll.

Vid Filmfestivalen i Cannes vann även Jean Dujardin pris för Bästa manliga skådespelare. Filmen vann även tre Golden Globes, bland annat för Bästa film – musikal eller komedi.

Post Author: The Gadgeteer