Mount & Blade serien

Mount & Blade är nog ett av de roligaste spelupplevelserna som jag har haft på länge med min PC. Det är ett spel som inte handlar lika mycket om att få ett grafiskt monster utan fokuserar mer på att realistiskt porträttera medeltida strider och gigantiska slagfält, och det är otroligt kul! Det blir riktigt storslaget att gå ut I strid med projektil-vapen som kräver en blandning av tur och skicklighet för att effektivt användas och med ett slagsmåls-system som gör att du inte bara kan vifta som en dåre och få samma resultat som en veteran då nyckelordet i spelet är kontroll.

 

Mount & Blade serien består av tre spel: Mount & Blade och dess två avknoppningar Mount & Blade: Warband/With Fire and Sword.

Originalspelet är en medeltida stridssimulator med rollspels-mekanik som mer eller mindre går ut på att du ska bli kung och slå ut alla andra kungariken i princip och du får kämpa dig uppåt tills du har din egen armé. Du kan bygga din egna karaktär med en standard karaktärsbyggare som finns i mer eller mindre alla moderna rollspel där du kan ställa in ansiktsform, hudfärg, hår och hårfärg och i själva spelet så kan du välja vilken typ av krigare du känner dig mest bekväm med. Du kan vara allt från bågskytt till en riddare på hästrygg plöjande igenom fiender i full fart. Det första spelet kom aldrig med flerspelarläge utan endast en kampanj och custom battle och har därför inte så mycket att erbjuda annat än att visa hur konceptet har vuxit under åren.

Warband har samma enspelarläge men kommer även med ett flerspelarläge som kan hantera upp till etthundra personer samtidigt på en karta och striderna man får uppleva online är helt enkelt makalösa. Du må spela igenom själv först för att vänja dig vid kontrollerna och göra dig bekväm med vilka vapen som passar dig bäst. En expansion till Warband som heter Napoleonic Wars lägger till musköter och primitiva pistoler I spelet vilket ger projektil-systemet en otrolig utmaning för dig då det är ytterst osäkert om du kommer träffa någonting alls på avstånd och lagarbete är nyckelordet I ett sådant läge. Napoleonic Wars har inget story-mode alls utan nöjer sig med flerspelarläget och custom battle. Warband med dess expansion är de i särklass roligaste spelen i serien.

Du kommer aldrig ha lika kul med en bajonett igen!

With Fire and Sword har samma upplägg som Warband med samma spellägen men med större fokus på enspelarhistorian och det är här som eldvapen först dök upp i spelserien. Musköterna och de primitiva handelsvapnen medför en ny känsla av spänning i stora och kaotiska strider samtidigt som det medför lite mer variation i spellägena. Överlag så är With Fire and Sword ett utmärkt spel i sig själv och då det bara är ~90 kr på steam så är det mer prisvärt än Warband.

Som jag nämnde i början så är Mount & Blade en väldigt uppfriskande bris i din spelsamling om du är intresserad av lite mer realistiska medeltids-spel som inte har magiska väsen eller trollformler som en oroande stor del av alla spel som ska utspela sig under de här tidsepokerna verkar ha.

Mount & Blade serien kan du hitta i de flesta spelbutikerna för en väldigt blygsam summa men går även att få tag på via Steam. Priset för de individuella spelen på Steam är följande:

Mount & Blade: $14.99

Mount & Blade – Warband: $19.99
Napoleonic Wars expansion: $9.99

Mount & Blade – With Fire and Sword: $9.99

Post Author: The Gadgeteer