GTA IV, en upplevelse dokumenterad.

  Jag har, som resten av världen, nu skaffat mig Grand Theft Auto 4 till Playstation 3, på grund av den gigantiska fan basen ute på nätet  och recensionerna så jag var bara tvungen att se vad hypen handlade om, och jag var glatt överaskad.  

Min första tanke med det här spelet var att allt skulle vara ett otroligt estetiskt mästerverk som skulle slå alla konkurrenter med storm, istället så får jag faktiskt se ett par ganska halvdana melansekvenser med en grafik som inte ser så imponerande ut.

Men det som gör detta spelet till en riktig upplevelse att spela är den helt uppslukande storyn.

Du är Niko, en rysk invandrare i USA som blivit lovad rikedom och berömelse. Han får istället en stor shock när han får bo i en väldigt skabbig lya med sin bror, detta utvecklas i spelet där han måste jobba inom kriminella aktiviteter för att försörja sig.

Man får en helt ny synvinkel på allt som han gör och eftersom att han faktiskt är ångersam för sina handlingar i spelet ger det ett större djup än vad de förra GTA spelen erbjöd, vilket var ganska ovant för min del som hade förväntat mig ännu en linjär och ganska lättsam story.   inte för att Rockstar, som utvecklat spelet, har försökt med att skapa en sorts sympati för deras karaktärer innan men det har inte riktigt fungerat förän nu.                                                  

gta-iv-trailer-2  

Det har egentligen inte förändrats så mycket i kontrollerna i det här spelet så ni som spelat de andra GTA spelen lär ju komma in i kontrollerna fort, för er andra så går de igenom kontrollerna grundligt i början av spelet så ni behöver inte oroa er.

Siktet har blivit bättre i det här spelet med en funktion som gör att det blir lättare för att sikta på olika kroppsdelar men annars är det ju det gamla tredje persons perspektiv spel som alltid och en annan nyhet i gameplayet är att du kan á la Gears Of War, söka skydd bakom objekt nu. Men det är inte helt felfritt, ibland så vill han inte gömma sig bakom vissa skydd osv.

En annan rolig funktion som finns nu är faktiskt TV:n som man kan i gameplayet faktiskt kolla på, samma funktion som finns i mitt favvo spel (The Darkness!!!) och det gör att det blir lite extra kul när du bara vill softa i spelet mellan missions.

Radion som alltid varit det roliga med GTA spelen är bättre än nånsin, från gangsta rap till hårdrock så kan du hitta radiokanaler med just din smak medans du befinner dig i en bil (som du kommer vara väääääldigt ofta i det här spelet).

Fysiken i spelet har gjort ett gigantiskt upplyft från föregångarna, med otroligt realistiska bilkollitioner och sättet styrningen försvåras när du krockar med något samt sättet du måste tänka på hur snävt du svänger i kurvorna annars så kommer du bara snurra runt tills bilen stannar men det gör att körningen innefattar en större utmaning än innan.  

Alla uppdrag i spelet är som vanligt för alla GTA spel, kör dit- skjut de där typerna, gå till nästa punkt, så där har de alltså inte gjort något nytt eller banbrytande men däremot så har de det mest kompletta muliplayer funktionen som något GTA spel någonsin haft med väldigt många olika roliga multiplayer spel som man kan bara njuta av som bara den när du vill ha lite action med vänner.

Dock så finns ingen riktig co-op funktion i spelet utan endast små missions där du kan spela co-op på så det fungerar inte att spela klart spelet med en kompis tyvärr.  

tackar för att ni kunnat genomleva denna massiva text. jag ger detta spel en stark 8/10 eftersom det är en sådan otroligt kul upplevesle även om grafiken kunnat vara en aning mer finputsad.  

//Zeraph out

Post Author: The Gadgeteer