Den stora frågan: mobil eller surfplatta

Nu till jul är det säkert många som önskar sig en ny mobiltelefon eller surfplatta. Som vanligt är företag och butiker väl medvetna om detta och det är nu vi kan ta del av alla ”fantastiska” priser.

Mobiltelefon eller surfplatta? Alla våra favoritsysslor, och vardagssysslor, som att spela spel, handla saker, slöläsa och titta på film görs idag på en portabel enhet. Vi har dem med oss överallt. Vi har dem med oss för att föreviga händesler med kameran (och dela dem på sociala medier, så klart) och för att kunna följa odds, betting och nyhetsuppdateringar till alla dygnets timmar. Men vilken ska man välja?

643530

 

Det enkla svaret: en smakfråga

Vad har mobilen som surfplattan inte har, och vise versa? Sanningen är att det inte finns så jättemånga saker som skiljer dem åt. Mobilen är, fortfarande, en telefon men hur mycket ringer man egentligen nu för tiden? Det går lika bra att föra ett samtal via Facetime eller Skype och det fungerar minst lika bra på en surfplatta. Haken är att till mobilen finns ett mobilnummer, och för att kunna använda bl. a SMS-tjänster på surfplattan måste man också ha ett mobilnummer. Man behöver alltså ha både och.

När det sedan kommer till detaljer som kvalitet, storlek, minne, kamera, operativsystem osv. har varje märke olika modeller att välja mellan. Precis som med allt annat kan du välja sämre kvalitet och bättre kvalitet. Väldigt få företag jämför sina mobiler med sina surfplattor då surfplattan oftare jämförs med datorn. Windows är ett av de företag som har satsat hårdast på sina 2-i-1 lösningar, vilket är dator och surfplatta i ett. Skärmen går att plocka bort från tangentbordsdelen och blir en surfplatta.

När det kommer till att välja är det framför allt smaken som styr. Vad vill du ha mest? Är det en stor skärm eller en bra kamera? Spelar och tittar du på film eller surfar du mest? För den som verkligen inte kan bestämma sig kanske en av de större mobiltelefonerna är ett alternativ. Både iPhone 6s Plus, eller iPhone 7 plus, och Samsung S7 Edge har extra stor skärm och kan ses som en kompromiss mellan mobil och surfplatta.

 

Ständigt uppkopplade

Enligt den senaste statistiken från Post- och Telestyrelsen ökar vårt mobila surfande. 294 000 terabyte gick genom de svenska telemasterna under årets första hälft och då är surf mot wifi-uppkoppling fortfarande populärast. En annan studie visar att svenskarna spenderar i genomsnitt 5 timmar på internet varje dag och antalet människor som inte använder sig av internet sjunker markant. Just nu räknar man att endast 7 % av befolkningen inte är uppkopplade på ett eller annat sätt.  

Post Author: The Gadgeteer